Björk har förföljt mig i snart fyra decennier

8 apr 2014, kl 09:03
0

Annons
Amadou Jallow
Apotekare

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

”Amadou, Amadou kom hit…- gå aldrig ut i skogen för att plocka lingon, för då dör du snart”, sa min biologilärare. Han var orolig på riktigt – det såg jag på hans röda ansikte och klarblåa ögon. Jag hade precis lämnat in mina svar på biologiprovet och visste inte vad jag hade gjort för fel, men jag begrep att de röda bären han visade inte var ätbara. Aha, där försvann ett säkert kort. Vad de röda bären var är fortfarande en gåta för mig, men jag har avstått från lingonplockning ända sedan dess.

På fältstudien, veckorna före provet, var hela klassen rustade från topp till tå med allt ifrån gummistövlar och kikare, förutom jag då. Denna typ av utstyrsel var helt främmande för mig. Vi gick länge och stannade på flera ställen i skogen. Läraren var entusiastisk, engagerad och berättade en massa saker och visade hela tiden fler och fler växter. Jag försökte lägga allt på minnet; de nya namnen kopplade till de nya föremålen han visade.

Björk var de ståtliga träden med vit bark. Det var bara det att på provet visade läraren bara blad och kvistar. Han visade ingen bark. Där försvann ytterligare ett säkert kort. Det enda som jag fick full poäng på var att den biologiska norrlandsgränsen kallad ”Limes Norrlandicus” och den passerade vi när vi vandrade i skogarna norr om Kronoparken i Karlstad.

Det tog flera år innan jag visste att det var herr Björk som var orsaken till min rinnsnuva, nästäppa, klåda, nysningar och ibland andningsvårigheter. Nu vet jag hur Björk ska hanteras. Jag vet att när maskrosorna blommar kommer Björk och tar ett ordentligt grepp. Då tar jag dubbla antihistaminer i maxdos, överdoserar allergispray och missbrukar ögondroppar. I tillägg måste jag ibland använda inhalatorn. Det händer alldeles för ofta att jag är sen med att sätta in behandlingen och därför drabbas av ihållande rethosta och pipande ljud när jag andas.

Varför drabbas jag så hårt av allergenerna? Jag har nog, genom flytten från Banjul till Karlstad, förändrat min tarmflora och kraftig minskat min mikrobiella belastning. Men kan det vara enda orsaken till att Björk plågar mig? Dessutom misstänker jag att Björk får draghjälp av fru Al och fröken Hassel. Varför kliar mina ögon i februari och mars annars? När våren kommer och de flesta njuter av att det är fint väder samverkar Al, Hassel och Björk synergistiskt för att försvåra tillvaron för mig och mina olycksbröder och systrar.

Jag önskar mig en kall regnig vår och sommar för att minska på allergenbelastningen. På vintern manar jag er till att elda björkved. Det gör jag ofta och njuter av hämnden, med vetskap om att nästa vår kommer trädet med bundsförvanter att ställa till det för mig igen. Björk har drabbat mig i hela fyra decennier och i år är våren tidigare än någonsin. Nu vill jag gå i idé och vakna när första snön faller.
 

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här