Annons

Introducera nya it-system som om de vore läkemedel

17 dec 2015, kl 12:26
2

Annons
Ingrid Helander
<a href="mailto:ingrid@lakemedelsvarlden.se">ingrid@lakemedelsvarlden.se</a>

Om bloggen

Här bloggar vi på redaktionen om saker och ting som rör sig i våra huvuden och i vår omvärld.

”Pascal, djävulens verktyg!” eller ”Ägnat 35 minuter åt att kopiera ordinationer från journalsystemet till Pascal.”

Orden är inte mina utan exempel på reaktioner på vårdapplikationen Pascal. Applikation används av vårdpersonal för att förskriva och beställa läkemedel och handelsvaror till patienter som får sina mediciner fördelade i dospåsar. Det kan till exempel handla om äldre med många mediciner eller barn som behöver ta flera mediciner varje dag.

Pascal är ett av många it-system som används inom den svenska hälso- och sjukvården. Att digitala system behövs och kan underlätta arbetet är nog de flesta överens om. Problemet är att systemen fungerar dåligt, vilket leder till frustration och merarbete hos de som använder dem. Mitt favoritexempel är röntgenläkaren som till slut byggde egna analysprogram för att de tillgängliga it-systemen varit så dåliga och komplicerade. De kunde helt enkelt inte jobba i dem. Inget fel på egna innovationer, det är ofta något som uppmuntras inom vården, men det är knappast något verksamheten ska vila på.

För fem år sedan antogs en nationell strategi för ehälsa. I en rapport från 2012 beställd av Socialdepartementet om de viktigaste utvecklingsområdena inom strategin, konstaterade konsultfirman som utförde rapporten att det största problemet för personal inom vård och omsorg var användbarheten med befintliga ehälsosystem.

För alla som arbetar inom hälso- och sjukvården är detta inga nyheter. Men som betraktare från utsidan och som patient blir jag frustrerad.

I Sverige var vi tidigt ute med digitalisering i vården. Digitaliseringen handlade dock om journaler, inte system för att underlätta arbetet och tillgodogöra information på ett lättfunnet sätt. Sedan dess har fler och fler it-system implementerats, alla med löfte om att underlätta arbetet. Med facit i hand vet vi att så inte är fallet.

När ett nytt läkemedel utvecklas genomgår det både prekliniska och kliniska prövningsfaser innan det når marknaden. Först testas det i liten skala i friska personer för att sedan testas på friska och sjuka och så småningom i större patientgrupper. I alla steg utvärderas säkerhet och effekt vilket ligger till grund för beslut om man ska fortsätta att utveckla läkemedlet eller om projektet ska läggas ner.

Kanske skulle nya it-system i vården introduceras på liknande sätt? Innan de implementeras i en hel organisation kunde de testas och utvärderas på som ett läkemedel under utveckling: först i liten skala i "friska" det vill säga i icke skarpt läge, sedan i större skala i mer verklighetsbaserad omgivning för att efter det börja användas "på riktigt". Givetvis med ständig utvärdering och uppföljning. Visar det sig att systemet inte uppfyller kraven är det helt enkelt inte tillräckligt bra, och bör därför inte användas. Men då vet man det innan det rullas ut i hela sjukvårdssystemet med frustrerade användare och potentiella risker för patienterna som följd.

För i slutänden är det patienterna som är förlorarna när bristfälliga it-system i hälso- och sjukvården snarare bidrar till merarbete och frustration för personalen än blir smarta verktyg som underlättar arbetet.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Om IT-system skulle gå igenom samma prekliniska faser som läkemedel så skulle det innebära att vi i år introducerar dataprogram som har utvecklats för Windows 95. Små system som används av en begränsad grupp vårdpersonal, så kallade särdataprogram, får en lite snabbare infart och skulle vara utvecklade för Windows XP (som togs ur bruk för två år sen).

    Att det behövs bättre IT-system är självklart. Men vi kan inte än mer formalisera processen och göra den mer utdragen. Då har verkligheten kört om oss för längesen när en applikation lanseras. Hela IT-världen utvecklas stegvis i en rasande fart och det är bara se till att hänga med bättre kravställning i beställningen och bättre uppföljning med vidareutveckling i drift.

  2. Någon som hört talas om fokusgrupper, pilotprojekt och betareleaser? Systemen slussas ju ut stegvis redan idag. Problemet ligger också hos beslutsfattare som vare sig kan verksamhet eller IT. Avsaknaden av RÄTT personer som kan verksamheten redan under utvecklingsfasen är också ett problem. Är en av dom som kuppar och bygger egna system, idiotiskt men ett nödvändigt ont för att inte få psykbryt….

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här