Annons

Jag blir så trött på all denna humbug

14 jan 2016, kl 12:09
0

Fredrik Hed
Apotekare och frilansande medicinjournalist

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Så har det hänt igen. Och igen.

Under trettonhelgen lurades två ansedda journalistiska redaktioner, först Journalisten och sedan Dagens Nyheter, att publicera inlägg som var rena lurendrejerierna.

Journalistförbundets tidning Journalisten, publicerade en ”artikel” på sin webb som egentligen var ett (falskt) pressmeddelande som sa att föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) hade utsett årets förvillare 2015, ett pris som gått till Dagens Nyheter för vilseledande journalistik. Den riktiga VoF gick snabbt ut och dementerade utskickat. Och Journalisten plockade bort artikeln men publicerade en rättelse.

Dagens Nyheter publicerade den 7 januari, under sin avdelning DN Åsikt, ett vaccinkritiskt inlägg med rubriken ”Våra barn ska inte tvångsvaccineras”. Efter mycket kritik, framför allt på Twitter, plockades inlägget bort med kommentaren att det var ett misstag att publicera den. En cachad/sparad version av artikeln finns dock här.

Det vaccinkritiska inlägget kommer från samma håll som så ofta tidigare, rörelsen vaccin.me, som Läkemedelsvärlden tidigare skrivit om.

Det oroväckande är inte att anti-vaccinrörelsen kör sitt mantra, det är lätt genomskådat. Det som är oroväckande är att betrodda redaktioner som Dagens Nyheter, och Journalisten i det första exemplet, inte läser texterna med kritiska ögon innan de publicerar.

Fast å andra sidan kanske vi har oss själva att skylla. Det svenska vaccinationsprogrammet, med anor från 1940-talet, är trots mindre svackor och utbrott så pass effektivt att de flesta föräldrar idag, som har barn som ska vaccineras, inte själva har sett hur det är att vara sjuk i exempelvis mässling, polio, röda hund och difteri, och sett konsekvenserna av sjukdomen. När själva sjukdomen i princip inte finns längre, är det istället lätt att oroa sig för riskerna med vaccinationen, risker som fått mycket utrymme i media. En oro som är mumma för vaccinkritikerna, och en bas att rekrytera nya anhängare från.

Det vaccinkritiska inlägget på DN Åsikt var en replik till Sofia Arkelstens (M) riksdagsmotion om ett obligatoriskt allmänt vaccinationsprogram. Det tycker även jag är att gå för långt – i början av Hälso- och sjukvårdslagen står det tydligt att vården i Sverige ska ”bygga på respekt för patientens självbestämmande och integritet”.

Däremot behövs det tydlig information om varför alla bör vaccinera sina barn, som trots det inte väjer för riskerna. Det är enda sättet att möta vaccinmotståndarna i grinden.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här