Nästa steg – att förutspå läkemedelsbiverkningar

10 dec 2015, kl 12:30
0

Annons
Micaela Toresson
Tidigare webbredaktör/medicinjournalist Läkemedelsvärlden.se

Om bloggen

Här bloggar vi på redaktionen om saker och ting som rör sig i våra huvuden och i vår omvärld.

Att individualisera och ta fram personligt skräddarsydda läkemedel håller på att revolutionera vården. Men vad är nästa steg?

Jag tror ett kommande steg är att kunna förutse vilka biverkningar olika patienter kommer, eller inte kommer att få.

Att snabbt och enkelt via ett vanligt blodprov kunna se hur en patient kommer att svara på ett läkemedel skulle underlätta behandlingen enormt. Genom att se eventuella biverkningar kan rätt behandling ges snabbare, utan onödigt lidande för patienten.

Forskare vid University of California i San Diego har utvecklat en modell som skulle kunna användas för att förutse vilka biverkningar ett visst läkemedel kan ge hos olika patienter. Forskarna är inte enbart intresserade av hur effektivt läkemedlet är, utan även dess biverkningar.

Precis som ett läkemedels effekt kan vara unik kan även biverkningar skilja sig mycket åt mellan olika individer. Två patienter som tar samma läkemedel mot samma sjukdom kan få olika effekt och biverkan. En av dem kan få kraftiga biverkningar medan den andra inte märker av något.

Innan ett läkemedel ges brett till en större grupp människor anser jag att det vore bra om man kunde ta fram data om läkemedlets biverkningar för att så få som möjligt skulle få negativa effekter. Den här modellen med att förutspå ett läkemedels biverkningar innan läkemedlet sätts in skulle kunna vara ett alternativ. En sådan förutsägande modell skulle vara värdefull för exempelvis läkemedelsföretag som är i utvecklingsstadiet av en läkemedelskandidat. Forskare skulle då, -innan kliniska studier, kunna göra en bredare screening för att se vilka patienter som skulle få biverkningar och vilka som inte skulle det.

Just den här studien var relativt liten med blodprover från endast 24 personer, där man tittade på genetik och metabolism. Även fast det behövs fler studier och studier på ett större antal personer så tror jag att forskarna är något på spåren.

Här tittade forskarna på biverkningars effekt på röda blodceller, eftersom de är människans enklaste celler som dessutom är lättillgängliga från blodprover.

I en framtid där blockbusters allt mer lämnar företräde för personalized medicine bör nästa steg i utvecklingen bli att förutspå ett läkemedels biverkningar redan innan medicinen ges.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng