I fablernas värld

19 aug 2008, kl 19:38
0

Annons

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

ENTREPRENÖR 2009. 315 dagar kvar. Så var vi tillbaka igen och ytterligare ett 70-tal dagar har gått på vägen fram till avmonopoliseringen. Tänkte börja ?säsongen? med att med hjälp av djurriket filosofera lite kring det befintliga bolaget på marknaden, Apoteket AB. Jag har deklarerat det förut och jag gör det gärna igen, jag har inget emot Apoteket AB eller deras anställda, däremot anser jag att monopolet är skadligt för marknaden, för den svenska farmacin och för patienterna.

Just lindansen mellan att vara kritisk mot monopolet och att vara kritisk mot Apoteket AB verkar vara svår och många inom bolaget tycker inte att den här spalten klarar det alls. Jag är fascinerad av detta, pratade med kollegor som driver bolag inom området läkemedelsnära tjänster och de upplever samma sak, att överhuvudtaget börja prata om att konkurrera med Apoteket AB ses som något mycket farligt av en del personer inom bolaget.

Jag skulle vilja sätta detta i ett perspektiv, mina kollegor och jag jobbar i bolag som omsätter ca 10 miljoner kronor per år. Apoteket AB omsätter cirka  40 miljarder. Bolaget omsätter alltså cirka 4000 gånger mer än vad vi gör.

Jag gillar fabler, fabeln är en bra metod för att få perspektiv på tillvaron. Om vi tänker oss att Apoteket AB är en elefant. En elefant väger ungefär 5 ton. 5 000/4000 = 1,25 kg. I jämförelse med den gröna elefanten så väger våra små bolag alltså lite drygt ett kilo var. Vi är små ljusgröna kaniner och ankor som hoppar runt elefanten. Jag vet inte vad en djurpsykolog skulle säga om en elefant som är rädd för 2-3 kaniner och ankor, men jag tror inte att elefanten ifråga kommer att bedömas som stark nog att gå själv ut i djungeln.

Ok, enough fablande, vad jag vill säga med detta är att monopolåren har skadat även Apoteket AB, man skall inte reta upp sig på smådjur och försöka försvåra deras verksamhet, det är helt meningslöst. Däremot kanske många små faktiskt kan hjälpa även en stor jätte som är van att jobba ensam. När jag läser Bamse för min dotter så är det i alla fall den moralen jag tutar i henne.

Vi som jobbat utanför monopolet i många år har lärt oss en hel del som Apoteket AB faktiskt inte kan. Att då stoppa samarbetet med oss för att vi vinner en liten del i en upphandling som är värd ungefär lika mycket som en kaninfot eller motarbeta en enstaka anka som kvackar lite för mycket i bloggspalterna är idiotiskt, ett samarbete mellan de fristående spelarna och Apoteket AB skulle gagna båda parter väldigt mycket. Inte minst när ett antal enorma djur (jag tror faktiskt inte att vårt djurrike räcker till för att hitta en fabelmotsvarighet till Boots, ett helt stim med blåvalar?) kommer in i vårt lilla skyddade ekosystem inom kort.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här