Fullt ståhej när näringsministern invigde första Boots-apoteket

29 mar 2011, kl 17:04
0

Annons
Ingrid Helander
<a href="mailto:ingrid@lakemedelsvarlden.se">ingrid@lakemedelsvarlden.se</a>

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Det var en rätt nervös stämning inne på Sveriges första Bootsapotek
strax innan klockan 12 idag. Näringsministern Maud Olofsson var på
ingång och vem skulle rulla ut röda mattan? Vem skulle fotografera? Vem
skulle sätta upp bandet som ministern skulle klippa?

Ståhejet utspelade sig på 110 kvadratmeter butiksyta (räknat utanför receptdiskarna) fylld med 800 olika Bootsprodukter. Den som är bekant med Boots känner igen sig. Det är en hel del smink och hudvårdsprodukter, ett och annat hårspänne och självklart även receptfria läkemedel. Men ännu inte några egna Boots-läkemedel. De har inte kommit så långt ännu förklarar vice vd Lennart Axelsson, men de är intresserade och de tror de kan ta in dem under befintligt regelverk.

Den tillförordnade vd:n för Boots Sverige, norskan Margit Unander, är övertygad om att Boots kommer gå bra på den svenska marknaden. Enligt henne har de ett unikt koncept med både fokus på receptkunden och fokus på egenvården. De ser till helheten.

Hm, det låter minst sagt bekant hinner jag tänka. Och när jag ser mig omkring så är det, tja, ett apotek.

Men sen tittar jag ut genom fönstret och ser den kö som ringlar med människor som står i väntar på att apoteket ska öppna. De står där i snöregn mitt på dagen. Helhet eller inte, unika eller inte, Boots verkar ha någon mystisk dragningskraft.

När jag ber Margit Unander ge sin analys av den svenska marknaden så är den som följer: Marknaden är inte mättad, det är fortfarande många svenskar per apotek. Men det kommer att ske en konsolidering av ägandet, men inga enskilda apotek kommer behöva stänga.
Följdfrågan blir så klart om de tänker stå för något av den konsolideringen. Inget svar.

Näringsministern kommer tillslut in över röda mattan. Och klipper bandet med orden att det är extra positivt att apoteksmarknaden öppnar upp för mycket kvinnligt egenföretagande. Sex av de åtta apotek som Boots ska öppna under våren ägs av kvinnor.

När Margit Unander sen tar Maud Olofsson på rundtur i det nya apoteket så börjar de i det så kallade rådgivningsrummet. Margit Unander berättar om Boots planer på tjänsteutbud vilket får näringsministern att förtjust berätta om sin senaste resa till Sydafrika där en kollega till henne just kunnat få bra rådgivning på ett apotek om ett enklare sjukdomstillstånd. Något som Maud Olofsson inte hade räknat med, men som hon tänkt på skulle vara bra att kunna få även i Sverige.

Flera gånger berättar sen Margit Unander om hur apoteken använts som en del av vården i både Norge och England, och att det på sikt kanske vore något även för Sverige. Näringsministern säger först inte så mycket om det där, men tillslut kommer ett ?jo, vi ska ju få vård på bästa sätt, och det är ju inte säkert att vi behöver gå till vårdcentralen alla gånger vi behöver hjälp?.  

Rundturen, som faktiskt får göras med lite armbågar för att komma fram, fortsätter via receptdiskar och sminkhyllor. Just det här apotekets ägarinna, Esperanza Bäckfors, berättar att hon inte är särskilt orolig över att det bara i kvarteret finns ett par konkurrerande apotek. Hon tror stenhårt på Boots koncept där man får folk att både må bra och känna sig fina säger hon.

Näringsministern är på väg att gå. Men blir stoppad i dörren av Lennart Axelsson som med en kram överlämnar en påse full med produkter från Boots egna smink- och hudvårdsmärke No 7.  

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng