Annons

Fakta viktigare än tro

29 nov 2007, kl 19:26
0

Annons

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

I P1 den 28 november handlade programmet Tendens om apoteksmarknadens framtid. Hela komplexet av frågor fanns med: säkerheten, priser, prisdifferentiering av tjänster och produkter, ägarförhållanden och tillgängligheten. Jag tar fasta på säkerhetsfrågorna, som främst avser receptfria läkemedel i allmän handel.
Apoteksanställda, som är motståndare till denna förändring, upprepade i programmet att ?läkemedel är inte vilken vara som helst?, eller varianten ?läkemedel är ingen godisvara?, som kan överlåtas till folk ?att härja fritt med?. 

Jag vet inte varifrån de fått denna syn på patienter som lättsinniga läkemedelskonsumenter. Undersökningar visar att allmänheten snarare är rädd för läkemedel och till och med jämställer dem med gifter. Detta avspeglas i att många patienter minimerar sina förskrivna doser och avslutar kurerna i förtid. Att som en intervjuad säga att en Waranbehandlad patient skulle råka ut för fler biverkningar om Magnecyl fanns i handeln är inte trovärdigt. Patientgruppen har oftast goda kunskaper om sin sjukdom.  Dessutom kan de redan idag hämta ut sina magnecyl på Apoteket eller från apoteksombudet utan att någon bryr sig .

Åsa Norrman-Grenninger, kanslichef på Farmaciförbundet, är emot att ändra på apoteks­marknaden. Hon sade i anslutning till programmet att hon trodde att hennes argument har ett folkligt stöd. Tro håller inte i denna fråga. Undersökningar har visat att 70-80 % av allmänheten vill att delar av receptfria sortimentet kommer i allmän handel. Inte heller håller det, att som en intervjuad motståndare sa, ?att det har fungerat hittills?. Det fasta telenätet fungerade också.

Istället för att söka invändningar mot att ett begränsat urval receptfritt släpps i allmän handel bör kraften ägnas åt en diskussion om hur denna försäljning kan göras säker inom de ramar, som riksdagen väntas besluta.

Anders Cronlund är utbildningschef på Läkemedelsakademin och gästbloggare på Läkemedelsvärlden

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng