Foto: iStockphoto

  Läkarstämman behöver en vitamininjektion

  30 Nov 2007, kl 16:59
  0

  Om bloggen

  Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

  Det ryktas att de medicinjournalister som sammanstrålade på Riksstämman i veckan uttryckte en viss frustration över att det inte fanns något att rapportera om. Det finns en risk att stämman självdör om man inte hittar nya vinklar. I alla fall om stämman har som mål att förmedla vetenskap utanför den egna kretsen.

  Till sin hjälp att hitta intressant nyheter har man programboken, eller?  Hur en enkel uppgift kan göras krånglig ? samma information presenterat på sex olika sätt utan att förmedla något. En kontakt höll på att missa ett föredrag för att han inte hittade dit. Han visste ändå att det skulle hållas, vem som skulle hålla det och vad det skulle handla om. En bra början kan vara att förbättra den till nästa år.

  Och något positivt: En av mina favoriter som alltid talar bra och ofta lyckas engagera publiken gjorde det även igår ? Hans Rosling. Hans deltagande i debatten om vacciner och hur man bör informera om dem var en av gårdagens höjdpunkter.

  Jag kan inte låta bli att jämföra seminarier på Läkarstämman med den vitaminkick som jag besökte i veckan. Disruptive Media ? om sociala medier för kommunikatörer. Det var en häftig upplevelse om hur framtidens möten borde fungera. Under konferensen var flera deltagare uppkopplade via bärbara datorer och ägnade sig åt att mikroblogga om det som sades framme på scen. Deltagare delade med sig av egna länkar som relaterade till ämnet och kommenterade föreläsningen live. Föredragen, både filmer och presentationer, har sen lagts ut på nätet för alla att ta del av.  Vilken delaktighet! Det finns en hel del som sömniga presentationer av forskningsdata i mörka rum har att lära. Eller måste det vara tråkigt för att vara seriöst?

  Charlotte af Klercker är apotekare, PR-konsult inom läkemedelsområdet och gästbloggare på Läkemedelsvärlden.

  Lägg till ny kommentar

  Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

  Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här