En annan variant av me-too

9 mar 2010, kl 15:48
2

Annons
Petra Hedbom
Tidigare chefredaktör Läkemedelsvärlden.se

Om bloggen

Här bloggar vi på redaktionen om saker och ting som rör sig i våra huvuden och i vår omvärld.

Läkemedelsindustrin får ibland kritik för att den satsar för mycket på
produkter som redan finns på marknaden, så kallade me-to-läkemedel. I
USA har fenomenet tagit en ny vändning när ett kosttillskott blir
receptbelagt.

Ett exempel på idérikedomen är det som Glaxosmithkline, GSK, i USA gjort. Nyligen lanserade det en receptbelagd variant av ett receptfritt kosttillskott. Deras produkt Lovaza med omega-3 fettsyror har godkänts av FDA för att sänka nivåerna av triglycerider hos patienter med förhöjda värden. Produkten finns sedan länge som receptfri, både på apotek och i andra butiker.

Varför ett läkemedelsföretag väljer att göra en receptbelagd variant på någonting som sedan länge funnits i hälsokosthyllan kan man fundera på. Den amerikanske bloggaren John Mack som försökt gå till botten med det hela konstaterar att Lovaza innehåller nästan tre gånger så mycket av de olika fettsyrorna som det kosttillskott han brukar köpa. På så sätt är det enklare att ta, bara fyra istället för 11 tabletter. Däremot är priset per dos högre för den receptbelagda varianten. Man kan fråga sig om patienten hellre kommer att vilja ha sina fettsyror på recept eftersom de då kan bekostas av subventionerande myndigheter eller försäkringsbolag?

Man kan också fråga sig varför FDA godkände Lovaza. Enligt information på myndighetens hemsida bygger slutsatserna om på en studie med 454 patienter som kan tyckas knapert. Men med massiva reklamkampanjer och en omfattande webbsatsning är det nog en och annan amerikan som vill ha ett recept på sina fiskfetter.

Man kan konstatera att själva idén med omega 3 på burk är något av en me-too och den som inte gillar piller kan göra som några apotek i Österrike och välja en hel röding istället.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng