Annons

117 dagar kvar.

6 mar 2009, kl 12:26
0

Annons

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Det pågår ett intensivt dribblande om vem som ska göra vad denna röriga vår. Fakta: Det finns ett visst antal myndigheter och ett begränsat antal tjänstemän. Dessa ska ro i land den enorma arbetsuppgiften att skrota apoteksmonopolet med en mycket tuff deadline. Fråga: Vem ska göra vad?

Just nu leder Läkemedelsverket spelet om att inte hamna med Svarte Petter på hand. De har lyckats med konststycket att delegera vidare ett flertal arbetsuppgifter till andra.
De tycker inte att de är rätt instans för att kontrollera apotekssymbolen, det kan kommunerna göra. De tycker inte att de ska ta över ansvaret för landets läkemedelsinformation, nej, det passar bättre för sjukvårdsrådgivningen. De var också snabba med att delegera uppdraget att kontrollera lämpligheten hos potentiella apoteksköpare till omstruktureringsbolaget.
Än så länge har Läkemedelsverket valt att inte kommentera förslaget att de ska ta hand om Giftinformationscentralen. Undrar vem man kan skicka vidare det kortet till?

En helt annan strategi är att redan på förhand utgå från att Svarte Petter är på ingång. Det kanske var det som hände Socialstyrelsen, som först utlyste en tjänst som utredare för tillsyn av apoteksverksamheter. Något prematurt kan man tycka, eftersom de ännu har något egentligt tillsynsansvar. Mycket riktigt kom sen förklaringen att det inte nödvändigtvis handlade om tillsyn, utan snarare ?en tjänst som ska utvecklas beroende på hur arbetssituationen ser ut?. Men några dagar senare drogs tjänsten istället in.

//LmV-redaktionen

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng