Annons
Blodtest för Alzheimers var träffsäkert i primärvård

Blodtest för Alzheimers var träffsäkert i primärvård

Svenska forskare utvecklar ett blodtest för Alzheimers sjukdom och har nu sett goda resultat även i primärvård.

27 apr 2020, kl 13:10
0

Forskare vid Göteborgs universitet utvecklar ett nytt blodtest för Alzheimers sjukdom. Testet går ut på att mäta en specifik variant av proteinet fosforylerat tau, p-tau 181, i ett vanligt blodprov.

Göteborgsforskarna publicerar nu lovande resultat i en studie i the Lancet neurology. De har utvärderat blodtestet med goda resultat med hjälp av biobanksmaterial från fyra stora patientgrupper. I samtliga patientgrupper var testet ett träffsäkert verktyg för att diagnostisera Alzheimers sjukdom. I en av de studerade grupperna var patienter i primärvård.

Blodtest som screening i primärvård

Forskningen har letts av Kaj Blennow, professor i klinisk neurokemi, och Henrik Zetterberg, professor i neurokemi. Båda är verksamma inom Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

– Vi tror att vårt blodtest kan få en mycket viktig framtida användning som screeningtest i primärvården, vilket vi också visade i en av delstudierna i vår artikel där vi just undersökte primärvårdspatienter som sökte för minnesstörning, säger Kaj Blennow.

Henrik Zetterberg pekar även på ett annat viktigt användningsområde:

– Vi tror också att nivån av P-tau181 i blodplasma kan vara en mycket viktig markör för att påvisa och följa effekten av de nya läkemedel mot alzheimer som i dag är under utveckling, säger han.

De undersökningar som i dag används i klinisk praxis för att diagnostisera Alzheimers sjukdom är tidskrävande och mer kostsamma än ett blodtest. Det handlar om att mäta olika markörer dels i prover av ryggmärgsvätska och dels genom avbildning av hjärnan med PET-teknik.

Att kunna ställa en träffsäker Alzheimerdiagnos tidigt i sjukdomsförloppet med hjälp av ett vanligt blodprov är attraktivt inte minst för primärvården.

Ultrakänslig analys

Tidigare i år rapporterade Läkemedelsvärlden om en annan studie av ett blodtest med p-tau 181 som markör för Alzheimers sjukdom. Den publicerades i Nature medicine och visade också lovande resultat. Även i forskningssamarbetet bakom den studien medverkade forskare i Göteborg, och Kaj Blennow och Henrik Zetterberg var medförfattare. Då användes dock en annan analysmetod som läkemedelsbolaget Eli Lilly tagit fram.

I den nu aktuella studien mätte forskarna p-tau 181 med en metod som de själva utvecklat. Den bygger på en ultrakänslig teknik kallad ”single molecule array” som kan mäta betydligt lägre nivåer av proteinbiomarkörer än andra analysmetoder.

Forskarna utvärderade metoden i biobanksprover från fyra olika kohorter. En forskningskohort vid Sahlgrenska universitetssjukhuset bestod av patienter med verifierad Alzheimers sjukdom samt åldersmatchade kontrollpersoner. I två andra kohorter vid McGill university i Kanada respektive Lunds universitet ingick kognitivt friska äldre, patienter med mild kognitiv störning, patienter med Alzheimerdiagnos samt patienter med frontotemporal demens. Och i en fjärde kohort ingick kanadensiska primärvårdspatienter med misstänkt Alzheimers sjukdom, liksom kognitivt friska kontrollpersoner.

Sammanlagt omfattade studien 1 131 personer.

Träffsäkra resultat

I samtliga kohorter kunde blodtestet med god träffsäkerhet (hög känslighet och specificitet) identifiera personer med Alzheimers sjukdom. Resultaten visade att nivån av p-tau181 är kraftigt förhöjd vid Alzheimer, även i den tidiga fasen av sjukdomen som kallas mild kognitiv störning.

Forskarna såg en gradvis stegring av halten av p-tau 181 i olika patientgrupper. Från mycket låga halter hos friska personer, via förhöjda halter hos dem med milda kognitiva symtom till höga halter hos dem vars Alzheimerdiagnos fastställts med de andra diagnosverktyg som i dag används.

Blodtestet visade också mycket god förmåga att skilja Alzheimer från andra hjärnsjukdomar, exempelvis frontallobsdemens och Parkinsons sjukdom.

Forskarna drar slutsatsen att blodtestet har potential att kunna användas som ett snabbt screeningverktyg för att kunna utesluta Alzheimers sjukdom. Och att det även kan bli en värdefull hjälp att utforma och anpassa behandling hos Alzheimerpatienter.