Biverkningar av Pandemrix fortsatt vanligast

Under förra året rapporterade 930 konsumenter in upplevda biverkningar till Läkemedelsverket. De flesta gällde Pandemrix.

23 apr 2013, kl 16:22
1

Totalt fick Läkemedelsverket förra året in 5237 rapporter från hälso- och sjukvården, förutom de 930 från allmänheten. Och precis som rapporterna från sjukvården är rapporter om biverkningar av Pandemrix fortsatt vanligast också bland konsumenterna. Många rör narkolepsi, en diagnos som kan ta tid att fastställa.

Enligt Läkemedelsverket följer inrapporteringen 2012 tidigare år, med Waran som det mest rapporterade läkemedlet när det gäller allvarliga reaktioner. Totalt är det dock vacciner som drar på sig flest rapporter. Men myndigheten påpekar i sin sammanfattning att inrapporterade inte är detsamma som konstaterade biverkningar.

Förutom Pandemrix, 133 stycken, har allmänheten rapporterat om biverkningar av till exempel simvastatin, 18 stycken, och preventivmedlen Mirena och Cerazette, totalt 28 stycken.
Bland rapportörerna inom hälso- och sjukvården är det främst läkare som gör anmälningar, drygt 4 000. Farmacevter som från och med i år ingår i sjukvårdens biverkningsrapportering har stått för 87 rapporter.

Från och med 1 juli i gäller en ny farmakovigilanslagstiftning. En konsekvens av den är en utvidgad biverkningsdefinition. Nu ska även överdoseringar utanför rekommendation, felanvändning och förfalskade läkemedel rapporteras som biverkningar.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Är det några fler än min son som drabbats av Adem inflammation i nervsystemet pga pandemrix ? Läser aldrig om detta i tidningarna! Det är alltid narkolepsi som nämns!

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng