Biosimilarer växer snabbt

I år kommer det globalt att säljas biosimilarer för 2,4 miljarder dollar enligt en ny studie.

15 maj 2013, kl 10:54
1

Det innebär en ökad omsättning med 20 procent jämfört med 2012 och de biologiskt likartade läkemedlen står då för 2 procent av den totala andelen biologiska läkemedel på marknaden.
Enligt analysföretaget Visiongain kommer den globala biosimilarmarknaden växa snabbt de närmaste tio åren, flera sådana produkter är på väg att lanseras i hela världen, men främst i USA och Europa.

Den snabbaste tillväxten tror företaget blir för biosimilarer i form av monoklonala antikroppar, mAbs, och insuliner. Under nästa år kommer till exempel företagen Celltrion och Hospira troligen få sina två monoklonala antikroppar godkända för den europeiska marknaden.
Under 2014 kommer många företag lansera biosimilarer som liknar Roches Mabthera, (rituximab) och Herceptin, (trastuzumab) och MSDs Remicade, (infliximab). 
Om tio år kommer mAbs och insuliner stå för 57 procent av den globala biosimilarmarknaden enligt analysen.

Studien spår också att markanden för biosimilarer för humant tillväxthormon kommer att växa långsammast. Sandoz biosimilar Omnitrope, (somatropin) var en av de första biosimilarerna som lanserades men haft en begränsad framgång, enligt analysföretaget.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Med anledning av att Remicade (infliximab) omnämns i artikeln vill vi förtydliga att patentutgången varierar mellan olika europeiska länder. I Sverige är Remicade patentskyddat till februari 2015.
    Anne-Lie Öberg
    Informationschef/public affairs manager, MSD

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng