Annons

Billigt läkemedel räddar liv vid olyckor

Tranexamsyra, en substans som hjälper blodet att levra sig, minskar
förblödningsrisken vid allvarliga olyckor eller självmordsförsök. Det
visar en stor studie som nu publiceras i the Lancet.

15 jun 2010, kl 11:48
0

Annons

I en randomiserad studie på 20 000 patienter vid 274 sjukhus i 40 länder har brittiska forskare nu visat att det billiga läkemedlet tranexamsyra kan rädda liv när offret blöder kraftigt. Patienterna injicerades antingen med ett gram tranexamsyra eller fick placebo. Detta följdes av ytterligare ett gram tranexamsyra genom dropp under åtta timmar.

Forskarna följde upp patienterna efter fyra veckor. Resultaten visar att risken att förblöda minskade med 15 procent. I gruppen som fick tranexamsyra förblödde 4,9 procent av patienterna. Samma siffra för placebogruppen var 5,7 procent. Den total dödlighet, oavsett orsak, minskade från 16,0 procent till 14,5 procent med tranexamsyra. 

Det finns en oro att ett läkemedel som hjälper blodet att levra sig ökar risken för hjärtinfarkt, stroke eller blodpropp i lungan. Men i studien såg forskarna ingen öka risk för dessa allvarliga biverkningar.

De brittiska forskarna menar nu att tranexamsyra är ett billigt sätt att rädda liv efter trafikolyckor, självmordsförsök eller till exempel skottskador. De undersöker nu i en annan stor studie om tranexamsyra också kan minska förblödningsrisken vid förlossningar. I Sverige används tranexamsyra bland annat vid kraftig mens.