Annons

Billigast generika finns i Danmark

Förra året kostade generiska läkemedel 230 miljoner danska kronor
mindre i Danmark jämfört med Sverige. Förklaringen är ett mer intensivt
generiskt substitutionssystem, enligt Per Nielsen, ansvarig för en
prisanalys gjord av Danmarks Apotekerforening.

8 maj 2008, kl 13:37
0

Prisnivåerna på generika låg 17 procent högre i Sverige än i Danmark 2007. Det är en av slutsatserna i en undersökning av Danmarks Apotekerforening, där prisnivåerna i Danmark, Sverige och Norge har analyserats, med utgångspunkt i den danska konsumtionen av läkemedelskopior. Norge låg 7 procent högre än Danmark.

En undersökning från Leuven Universitet i Belgen visar att Danmark har de lägsta generikapriserna även jämfört med flera andra europeiska länder, bland annat Frankrike och Tyskland, enligt Danmarks Apotekerforening.

Per Nielsen, ansvarig för analysen, tror att förklaringen är en kombination av två faktorer.
– Dels måste apoteken sälja den billigaste kopian av ett läkemedel som finns på marknaden, dels konkurrerar läkemedelsföretagen intensivt om att bli billigast i en viss prisperiod. Företagen vet att om de erbjuder det billigaste alternativet inför en ny prisperiod så kommer de att dominera marknaden på sitt område i fjorton dagar framåt, förklarar han.

Utbytessystemet med den resulterande konkurrensen och prispressen finns även i Sverige men här får apoteken sälja en billig kopia som finns i lager även om det finns ännu billigare alternativ på marknaden. Samtidigt kommer prislistan ut en gång i månaden i Sverige, jämfört med varannan vecka i Danmark.

Analysen visar även att Danmark är det land i världen där generika har den största marknadsandelen ? 55 procent av alla läkemedel som säljs på apotek i Danmark är kopior, mätt i mängd. Men trots det står de bara för omkring 18 procent av läkemedelskostnaderna.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng