Bevis saknas att xylitol skyddar tänder

Det finns bara svaga stöd för att det naturliga sötningsmedlet xylitol skulle förbygga karies anser Cochrane.

17 apr 2015, kl 10:25
0

Det naturliga sötningsmedlet xylitol är mindre skadligt än vanligt socker för tänderna men ämnet har också ibland renommerats som en skyddande substans.

Xylitol finns bland annat som tillsats i tandkrämer och tuggummin. Socialstyrelsen anser att tuggummi med substansen kan användas som skydd vid olika kariestillstånd.

Nu har Cochrane-institutet gjort en litteraturgenomgång och sammanställt studier om substansen. Forskarna hittade tio randomiserade undersökningar med cirka 6000 deltagare. Studierna hade så olika upplägg att det bara gick att slå ihop data från två av dem. Från dessa två undersökningar såg man en lite riskreduktion för karies av fluortandkräm som innehöll xylitol men Cochrane anser att bevisen är svaga. Resultaten gällde för barn som fått sina permanenta tänder och efter tre års användning

De övriga studierna anser man att de är så svaga att inga slutsatser om nyttan av xylitol går att dras.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng