Dåligt bevisad effekt av medel mot illamående

Illamående hos gravida kan behandlas med olika läkemedel, men det finns inte tillräckliga bevis för att behandlingarna är effektiva, enligt Cochrane.

21 sep 2015, kl 10:21
0

Annons

Med oro för att fostrets utveckling påverkas negativt av behandling mot illamående under graviditeten gjorde Cochrane en översyn för att se om behandlingarna har visat sig vara effektiva och säkra.

Slutsatserna är att det inte finns tillräckligt med säkra vetenskapliga bevis för vilka åtgärder som ska tas till vid morgonillamående hos gravida.

41 randomiserade, kontrollerande studier, där drygt 5 500 kvinnor i tidig graviditet ingick, undersöktes av Cochrane. Studierna undersökte effektiviteten av olika behandlingar så som akupunktur, vitamin B6 och flera läkemedel som används för att minska illamående och kräkningar.

Genomgången visade att effekterna av de olika behandlingarna var inkonsekventa och begränsade, medan några få studier visade att symptom som illamående och kräkningar förbättrades. Få studier visade på negativa effekter för fostret och modern och det fanns mycket lite information om effektiviteten av behandlingarna.

Det fanns endast begränsade bevis av effekten från försök med användning av farmakologiska medel, inklusive vitamin B6, Doxylamin-pyridoxoine och andra antiemetiska läkemedel för att lindra symptomen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng