Målen uppfyllda för Ibrance mot bröstcancer

En studie av Pfizers nya bröstcancerläkemedel Ibrance stoppas i förtid då de positiva effektmålen redan uppnåtts.

17 apr 2015, kl 08:04
0

Den första fas III-studien av Ibrance, palbociclib, visar att den progressionsfria överlevanden för kvinnor med avancerad bröstcancer ökade signifikant. Ibrance gavs i kombination med östrogenhämmaren fulvestrant och den nya behandlingen jämfördes med en terapi som bara innehöll fulvestrant. En oberoende övervakningskommitté avbröt studien i förtid när de såg att de primära studiemålen redan uppnåtts.

Kvinnorna som behandlades hade bröstcancer som saknade markören HER2 men var östrogenreceptorpositiva, ER+/HER2-. Deltagarna hade tidigare testat antiöstrogenbehandling utan resultat och hade en långt gången cancer.

Läkemedlets verkningsmekanism är ny och substansen blockerar enzymen CDK4 och CDK6 vilket förhindrar cellerna från att dela sig.

Ibrance godkändes tidigare i år av den amerikanska läkemedelsmyndigheten, men då som behandling till kvinnor som inte testat någon annan terapi tidigare. I dessa fall ska patienterna även få ett cancerläkemedel som innehåller letrozol.

Analytiker förutspår att Pfizers Ibrance kommer att sälja för fem miljarder dollar per år, enligt uppgifter från Reuters.

Även Lilly och Novartis håller på att utveckla behandlingar som blockerar CDK4/6.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng