Annons
Regler mot hamstring av läkemedel tas bort

Regler mot hamstring av läkemedel tas bort

Regeringen tar bort reglerna som har inneburit att apotek endast har kunnat lämna ut läkemedel för tre månader.

16 dec 2021, kl 15:04
0

Annons

Regeringen har beslutat att ta bort den begränsning som har inneburit att öppenvårdsapoteken endast har kunnat lämna ut läkemedel för en tremånadersperiod. Från och med den 18 januari 2022 börjar de tidigare reglerna att gälla igen.

Begränsningen infördes av regeringen den 1 april 2020 efter en hemställan från Läkemedelsverket. Anledningen var att apoteken såg att kunderna gärna tog ut extra läkemedel, vilket sannolikt berodde på att man var rädd att de skulle ta slut. Syftet med begränsningen var att minska risken för hamstring av läkemedel.

– Reglerna som begränsar hur mycket läkemedel man får ut infördes i en unik situation under pandemin när efterfrågan på läkemedel ökade kraftigt under våren 2020. Läkemedelsverket uppger i en hemställan till regeringen att behovet av reglerna inte längre finns och att det inte längre finns signaler om att det skulle finns risk för läkemedelsbrister som beror på pandemin, säger socialminister Lena Hallengren, i ett pressmeddelande.

Normalt sett subventioneras läkemedel inom förmånen endast om patienten tar ut läkemedel för tre månader i taget. Patienten kan dock ta ut en hel årsförbrukning av receptbelagda läkemedel om hen betalar hela kostnaden själv. Denna möjlighet togs i och med begräsningen bort men börjar nu att gälla igen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng