Begränsad subvention för inhalerat insulin

Förmånsnämnden har beslutat att Pfizers nya inhalerade insulin, Exubera, ska omfattas av subventionssystemet med vissa begränsningar.

10 okt 2006, kl 12:11
0

Enligt LFN finns en stor osäkerhet i den hälsoekonomiska bedömningen av Exubera, som visar att "nyttovinsterna för att slippa injektioner måste vara betydande för att Exubera ska vara kostnadseffektiv".

LFN menar därför att läkemedlet endast bör subventioneras för patienter med betydande svårigheter att injicera insulin.

Subventionen gäller, med detta villkor, vuxna patienter med typ 2-diabetes "som först har provat tablettbehandling med en kombination av minst två diabetesläkemedel utan tillfredsställande effekt".

Utöver detta omfattas vuxna patienter med typ 1-diabetes som har svårigheter att injicera vanligt insulin, när Exubera "ges som tillägg till injicerat långtids- eller medellångtidsverkande insulin", för patienter där "de potentiella fördelarna med tillägg av inhalerbart insulin överväger eventuella risker".

– Vi glädjer oss åt LFN:s beslut gällande Exubera och ser det som ett bevis på att LFN välkomnar teknisk utveckling vilket här gagnar de patienter med diabetes som bäst behöver en alternativ behandlingsform, säger Johan Brun, medicinsk direktör på Pfizer i ett pressmeddelande.

Den brittiska läkemedelsvärderande myndigheten NICE meddelade i våras i ett preliminärt utlåtande att man avråder från subventionering av Exubera (se nyhet länkad i högermarginalen).

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng