Bättre strokeskydd med Pradaxa än Waran

En analys av ett år gamla studieresultat visar att den nyare
blodproppshämmaren Pradaxa ger ett bättre skydd mot stroke än Waran, men
med vissa skillnader mellan sjukhusen. Resultaten presenteras vid den
pågående hjärtläkarkongressen i Stockholm.

1 sep 2010, kl 12:00
3

Behandling med Waran (warfarin) är standardbehandling för personer som lider av förmaksflimmer för att minska risken att drabbas av stroke. I den så kallade Rely-studien som publicerades för ett år sedan jämfördes behandling med Pradaxa (dabigatran) i dosen 110 eller 150 mg två gånger dagligen med konventionell warfarinbehandling. Slutsatsen i den var att dibigatran gav ett bättre skydd mot stroke hos personer med förmaksflimmer.

Men att överge warfarin som standardbehandling har av många forskare ansetts osäkert då det är ett relativt billigt och välbeprövat läkemedel. Nackdelarna är att dosbestämningen är kritisk och patienterna måste göra täta kontroller av koagulationsförmågan för att inte riskera att drabbas av blödningar.

Den nya analys, som har publicerats i Lancet, visar forskarna bakom Rely-studien att fördelarna med dabigatran var oberoende av hur bra inställd warfarindos patienterna hade. Resultaten presenterades vid den pågående hjärtläkarkongressen ESC i Stockholm och visar att dabigatran i hög dos gav ett bättre strokeskydd och i den låga dosen gav färre blödningsbiverkningar är warfarin.

Men resultaten skiljer sig mellan olika länder och till och med mellan olika sjukhus, beroende på hur bra uppföljning och kontroll som patienterna som står på warfarin får. Fördelarna med dabigatran var större vid sjukhus som hade sämre kvalitet på warfarinmonitoreringen. Den lokala standarden är enligt studien av stor betydelse för vilka vinster som det skulle innebära att gå över till att standardbehandla med dabigatran.

Studien är finansierad av företaget Boehringer Ingelheim som marknadsför Pradaxa.

3 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Vore intressant att höra omPradaxa också förstör huden?
    Min hud är så skör att jag jag knappt vågar stöta till en plan vägg.

  2. Vore intressant att höra omPradaxa också förstör huden?
    Min hud är så skör att jag jag knappt vågar stöta till en plan vägg.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng