Bättre resultat i fattiga länder

Studier i fattiga länder har en tendens att få bättre resultat än studier i rika.

5 mar 2013, kl 09:28
0

I de allra flesta läkemedelsstudier är resultatet detsamma oavsett var studien utförts. Men i ett mindre antal fall visade sig de testade medicinerna fungera bättre i studier gjorda på försöksdeltagare i fattiga länder.

Randomiserade studier blir allt dyrare och svårare att genomföra i västdemokratier, bland annat beroende på att det under de senaste decennierna blivit allt svårare att finna deltagare till studierna. Det är ett av skälen till att allt mer av den forskningen bedrivs i länder som Indien, Kina eller andra utvecklingsländer. Om några år beräknar man att ungefär 15 procent av alla kliniska studier kommer att genomföras i Indien till exempel.

Kan man då alltid utan vidare lägga ihop behandlingseffekter från studier i den rika och fattiga världen; nej enligt en analys publicerad i den medicinska tidskriften BMJ ska man ibland vara försiktig med det. I åtta procent av studierna de analyserade var resultaten från studier utförda i utvecklingsländer bättre än samma studie gjord i ett i-land.

Forskarna vid Stanford universitet analyserade 139 metastudier, med närmare 1300 försök. De valde att bara fokusera på dödlighet när de utvärderade utfallen och fann att i de allra flesta fall var det inte någon skillnad mellan studierna baserat på om de utförts i ett fattigt eller rikt land.

Men i åtta procent visade sig studier i u-länder ha lägre dödlighet för samma behandling jämfört med studier i ett i-land.

Bland behandlingar som hade bättre resultat i fattigare länder finns till exempel kortikosteroidbehandling mot blodförgiftning, kvinnor som lades in på sjukhus mot slutet av en graviditet överlevde i högre grad i u-länder än i i-länder och antioxidanter som används för att förhindra magcancer gav också högre dödlighet i rika än fattiga länder.

Skillnaderna i resultat kan ha många olika förklaringar som att vetenskapliga tidskrifter i till exempel Indien och Kina främst ”vill ha” studier med positiva resultat. En annan förklaring kan vara en sämre metodologisk kvalitet i u-länder.

Forskarna till den här analysen tror dock att skillnaden i resultat för en del behandlingar beror på skilda levnadsförhållanden som gör att behandlingarna fungerar bättre i u-länder.
Risken för nyfödda att dö i Indien är betydligt större än i Sverige, därför har en enklare behandling större chans att öka överlevnaden där än här menar forskarna som påpekar att skillnaderna i resultat bör påpekas när studierna publiceras.