Apotekens Service vd får gå

Tio månader innan Apotekens Service AB blir myndighet får vd Ylva Hambraeus Björling lämna sitt uppdrag. Den kompetens som krävs för övergången är en annan enligt styrelsen.

5 mar 2013, kl 09:05
1

Det statliga bolaget Apotekens Service bildades 2008 i samband med omregleringen av apoteksmarknaden. Deras uppdrag har varit att ansvara för IT-struktur, ett antal register och data som ska finnas tillgängliga för alla aktörer på marknaden, mycket av det som tidigare fanns hos Apoteket AB. Registren används bland annat vid förskrivning av e-recept och receptexpediering på apotek. De har också ansvar för att samla in och tillhandahålla statistik över läkemedelsförsäljningen i landet.

Regeringen har beslutat att bolaget nu ska bli en myndighet och den 1 januari 2014 kommer bolaget att övergå till att bli Myndigheten för hälso- och vårdinfrastruktur och få en av regeringen tillsatt generaldirektör. Men trots att det bara är tio månader kvar till verksamhetsövergången byter styrelsen nu ut vd:n Ylva Hambraeus Björling.

Enligt Mats Larsson, styrelseledamot i Apotekens Service handlar det om att det behövs en annan typ av kompetens.
– Ylva Hambraeus Björling är entreprenör och har byggt upp bolaget. Nu behövs det en person som kan paketera om verksamheten inför att det blir en myndighet.

Rekryteringen av en ny vd har påbörjats och Mats Larsson har goda förhoppningar att de kommer att hitta en lämplig kandidat inom kort. Den nya vd:n kommer att leda verksamheten till dess att en generaldirektör finns på plats.
-Verksamheten kommer att pågå som vanligt och kommer inte att påverkas av vd-bytet, säger Mats Larsson.

Stefan Jakas, tidigare vice vd, blir tillförordnad vd fram tills att en ny är utsedd.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Fortfarande saknas central telefontjänst med ett nummer f.v.b. till aktuell apoteks-kedja/ apotek. Brist som ej längre är ursäktlig med dagens datamöjligheter! Det är alltså för svårt ringa in recept när man ej känner vilken kedja apoteket tillhör.
    Doktor Hans F.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng