Annons
Kraftig hårväxt hos barn efter läkemedelsförväxling

Kraftig hårväxt hos barn efter läkemedelsförväxling

Minst 17 små barn i Spanien har drabbats av onormal hårväxt sedan en tillverkare felmärkt ett läkemedel.

30 aug 2019, kl 14:10
0

En läkemedelsskandal av ovanligt slag har avslöjats i Spanien. Minst 17 små barn, bland dem även spädbarn, har utvecklat kraftig hårväxt både på huvudet och på normalt hårlösa delar av kroppen efter att ha fått en medicin som föräldrarna köpt mot halsbränna. Det syndrom barnen drabbats av kallas hypertrichosis, eller i folkmun “varulvssyndromet”.

På grund av en miss hos ett läkemedelsföretag innehöll medicinen som barnen fick inte omeprazol som används mot halsbränna och sura uppstötningar. Innehållet var i stället substansen minoxidil som främst används mot manligt håravfall.

Det spanska hälsoministeriet har bekräftat händelserna enligt en rad internationella tidningar, bland andra spanska El Pais och amerikanska New York Times.

– Min sons panna, kinder, armar, händer och ben blev täckta med hår. Han hade ögonbryn som en vuxen. Det var mycket skrämmande eftersom jag inte förstod vad som hände med honom, berättar en spädbarnsmamma för New York Times.

När det ena liknande fallet efter det andra dök upp runt om i landet började myndigheterna utreda. Utredarna såg snart att halsbrännemedicinen var en gemensam nämnare för de drabbade barnen. Det handlade om en mixtur som tillverkades på apoteket med hjälp av en läkemedelssubstans från företaget Farma-Química Sur i Malaga.

Inspektörer som besökte företaget upptäckte brister i tillverkningsprocessen som ledde till att omeprazol och minoxidil kunde förväxlas. Företaget fick en första varning i juli och har nu stängts eftersom det inte lyckades lösa problemen.

De drabbade barnen uppges trots hårväxten må bra. Experter som uttalar sig i medierna menar att barnens hårväxt kommer att normaliseras inom några månader.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng