Barn fick för hög dos bakteriedödande

En farmaceut såg inte att det fanns två recept med olika doseringar och skrev ut den högre dosen till barnet, vilket upptäcktes två dygn senare när flickan fick kräkningar.

26 aug 2015, kl 09:00
0

En barnspecialistläkare skrev ut det bakteriedödande läkemedlet metronidazol, men såg att dosen blivit för hög och skrev därför ett nytt recept med en lägre dos. Hon ändrade i journalsystemet och trodde därmed att det felaktiga receptet försvann. När sedan farmaceuten lämnade ut läkemedlet såg hon inte att det fanns två recept med olika doseringar och expedierade den högre dosen.

Efter två dygn började barnet att kräkas och felmedicineringen upptäcktes. Hon fördes till sjukhus och fick vätskedropp på grund av uttorkning och levervärdena var förhöjda.

Händelsen har lex Maria-anmälts av apoteket och granskats av Inspektionen för vård och omsorg. Ärendet är avslutat men händelsen utreds även utifrån ett klagomål från närstående.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng