Liten nytta av steroidinjektioner i ryggen

Att ge kortikosteroider i ryggmärgskanalen verkar inte ge någon långvarig positiv effekt.

26 aug 2015, kl 09:26
0

Injektioner med kortikosteroider som ges epiduralt vid rupturer av diskarna mellan kotorna i ryggraden ger en kortare tids smärtlindring. Effekten kvarstår dock inte. Steroidinjektionerna ger inte heller någon effekt mot till exempel spinal stenos och andra tillstånd där det är för trångt i ryggmärgskanalen.

Nyttan av injicerad kortikosteroider vid smärtor i nedre delen av ryggen har diskuterats. Nu har en grupp amerikanska forskare gått till botten med den kunskap som hittills finns och gjort en analys av 63 stycken tidigare publicerade studier. Till Reuters säger en av forskarna att det funnits alldeles för mycket tilltro att metoden fungerar.

Den nygjorda analysen visar att steroider som injicerades epidural i ett akut smärtläge gav en temporär smärtlindring och ökad rörlighet alldeles efter att en ryggradsdisk brustit. Däremot fungerade inte tekniken på lång sikt och minskade inte heller behovet av kirurgisk behandling. Spinal stenos förbättrades inte heller.

Det spelade ingen roll vilken typ av kortikosteroid man använt och inte heller vilken injektionsteknik som använts.

Slutsatserna är inte helt okontroversiella enligt forskare som Reuters pratat med. Vissa av studierna som ligger till grund för analysen håller för låg klass är en åsikt. Dessutom anser vissa att smärtlindring i det akuta skedet gör stor nytta både för allmäntillståndet och för fysiskt terapi och att epidurala injektioner ska ses som en del i en bredare behandling.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng