Ingen effekt från omega-3
Foto: Istockphoto

Ingen effekt från omega-3

Att ta tillskott med omega-3 förbättrade inte kognitiva funktioner jämfört med placebobehandling.

27 aug 2015, kl 07:55
0

En stor studie följde 4000 människor under fem år för att undersöka ifall omega-3 kan påverka hjärnans funktioner. En grupp av deltagarna fick kosttillskott med omega-3 och dessa jämfördes med personer som fick placebo. Omega-3 tillskotten innehöll 350 milligram DHA, dokosahexaensyra och 650 milligram EPA, eikosapentaensyra och patienterna var i snitt 72 år.

Syftet var att undersöka ifall kosttillskottet kunde påverka deltagarnas minne och kognitiva färdigheter vilka man mätte vid studiens start. Samma undersökning gjordes efter två års behandling samt återigen efter fyra år.

Resultaten kunde inte visa att det fanns någon nytta med omega-3 behandlingen. Det gick att se en nedgång i kognitiva funktioner bland alla deltagare men minskningen skedde oavsett behandling.

Studien är en av de mest omfattande som hittills gjort med frågeställningen och utfördes av forskare vid den amerikanska hälsomyndigheten, NIH. Alla deltagare hade ögonsjukdomen åldersrelaterad makuladegeneration, AMD, då studiematerialet kom från undersökning som testade effekten av olika tillskott med mineraler och antioxidanter mot AMD.

I en musmodell där djuren utvecklar förändringar som liknar alzheimer har man kunnat se att omega-3 syran DHA kan reducera plackutvecklingen. Däremot gav DHA inga förbättringar när tillskottet tidigare testades i en studie bland människor med en mild form av sjukdomen.

Läs  studien i JAMA

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng