Annons

Även apotekare vill ha apotekskedjor

Framväxten av apotekskedjor är inte enbart en produkt av avregleringar. Det är också en samverkansform som apotekare frivilligt skapar för att utveckla sin verksamhet. Det menar Camilla Steinby som analyserat nätverken i det finländska apotekssystemet.

18 aug 2009, kl 11:03
2

Annons

Apotekskedjor är inte bara stora företag som ?monopoliserar? marknaden. Det kan också vara en frivillig samverkansform för att utveckla det egna företaget. Det visar Camilla Steinby vid Svenska handelshögskolan i Helsingfors.

I sin doktorsavhandling
har hon undersökt apotekarnas roll i strukturomvandlingen och de sociala nätverkens betydelse för framväxande apotekskedjor i Finland.
? Här har apotekarna, trots att marknaden inte är avreglerad, självmant grundat sådana samverkanskedjor för att kunna agera som privata apotekare som själv bestämmer över sin verksamhet samtidigt som man har nytta av gemenskapen man får i ett nätverk, säger Camilla Steinby.
I sin analys har hon har hon studerat två framväxande apoteksnätverk i Finland, Universitetsapoteket som påbörjade kedjeutvecklingen och Hyvän Mielen Apteekit, som är en frivillig samverkanskedja mellan privata apotekare.

Camilla Steinby
menar att uppkomsten av apotekskedjor inte enbart beror på förändringar i lagstiftning utan också är ett sätt för apotekarna att hantera förändring och påverka branschens utveckling.
I Finland är apotekslicensen en personlig licens, förutom undantaget Universitets apoteket som ägs av en organisation.
? Det intressanta är att samverkanskedjan Hyvän Mielen Apteekit började med att några apotekare började kontakta andra apotekare för att utveckla ett frivilligt kedjesystem.
? Nu när statsmonopolet försvinner i Sverige och apotekarna inte längre är statstjänstemän som arbetar i det gemensamma företaget tror jag att det svenska apotekssystemet kan komma att få flera likheter med det finländska, säger Camilla Steinby.
? En del av de svenska apoteken ska ju säljas till apotekare. Det blir en möjlighet för apotekarna att återta sin position som en stark yrkeskår, tror hon.

Avhandlingen Multidimensionality of actors in business networks: The influence of social action in pharmacy networks in Finland

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

 1. Postad av: Illuminati, 11:06, 20 augusti 2009
  Privatiseringen av en mindre hälsoinstans är bara början för att känna av stämningen hos folket innan det riktiga krutet läggs in och vi får förslag på privatisering av hela sjukvårdsapparaten.

  Rekomendation från mig till er andra i vårdkedjan är att se de lättilgängliga filmerna; Sicko (av Michael Moore), Zeitgeist (av icke vinstdrivande utgivare) samt se videoinslaget och intervjun av en före detta CEO hos USA’s 4e största hälsoförsäkringsföretag (av PBS, ett oberoende nyhetsbolag)

  Länkar:
  Sicko
  http://video.google.com/videoplay?docid=-2835025478630581333

  Zeitgeist:
  http://video.google.com/videoplay?docid=7065205277695921912

  PBS:
  http://www.pbs.org/moyers/journal/07312009/watch.html

 2. I Finland finns som bekant en femårig utbildning till provisor. När en provisor blivit chef/innehavare för ett apotek, blir hon/han apotekare. Enligt gängse finländsk (finlandssvensk) terminologi. Här verkar det alltså lämpligt att använda begreppet apotekare i betydelsen apotekschef. För att få bli detta måste man ha provisorutbildning men alla provisorer i Finland är inte apotekare.