Avandia synas på nytt i USA

Amerikanska experter ska rösta om restriktionerna för det omstridda diabetesläkemedlet ska hävas.

5 jun 2013, kl 08:16
0

Diabetesmedlen Avandia och Avandamet med substansen rosiglitazon avregistrerades i EU hösten 2010 efter ett beslut från den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA. Innan beslutet fattades hade en infekterad debatt om preparatets för- och nackdelar pågått.

Spiken i kistan för preparaten i EU var en granskning som visade att behandlingen kunde kopplas till en allt för hög förekomst av hjärninfarkt, hjärtsvikt, stroke och andra biverkningar. I USA fick preparatet vara kvar men det utfärdades rekommendationer om kraftigt begränsad användning.

Nu ska den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA ta upp frågan om Avandia igen och under ett möte 5 till 6 juni. Ett antal experter då rösta om restriktionerna för läkemedlet ska tas bort helt, vara kvar, ändras eller om preparatet ska tas bort från marknaden.

Anledningen till omröstningen är en ny analys och tolkning från Duke university av en av de stora studierna, Record, som låg till grund för restriktionerna. Resultaten presenterades första gången 2009 och har debatterats sedan dess. Enligt den senaste analysen innebär behandling med Avandia ingen ökad risk för hjärt-kärlsjukdom eller död.

Avandia och Avandamet marknadsförs av GSK och när det drogs in i var det omkring 5000 patienter som behandlades med preparaten i Sverige.  Idag upskattas 3 000 patienter i USA behandlas med Avandia, jämfört med 120 000 innan restriktionerna.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng