Annons

Astrazenecas diabetesmedel granskas

FDA ska granska om Astrazenecas diabetesmedel Onglyze medför en ökad risk för hjärtsjukdomar.

13 feb 2014, kl 09:52
0

Annons

I en studie som publicerades i NEJM fanns signaler om en ökad risk för sjukhusinläggningar på grund av hjärtsvikt hos patienter som behandlades med Astrazenecas diabetesläkemedel Onglyze, saxagliptin. Substansen finns även i företagets kombinationsbehandling Kombiglyze. 

På grund av studien har nu FDA beslutat att granska om läkemedlet ger en ökad risk för hjärtsjukdomar. Myndigheten påpekar att NEJM-studien inte fann någon ökning av antalet dödsfall, hjärtattacker eller stroke hos de patienter som behandlades med Onglyze. 

Enligt Fiercepharma har FDA skärpt synen på diabetesmedel och risken för hjärt-kärlsjukdomar efter restriktionerna med GSKs Avandia, rosiglitazon. Till exempel godkände inte myndigheten Tresiba nyligen utan ville först ha mer information från Novo Nordisk om säkerheten. 

FDAs granskning av Onglyze är en del av en större genomgång av läkemedel mot typ 2 diabetes och risken för hjärt-kärlsjukdomar. AstraZeneca ska lämna in mer underlag till myndigheten och tills dess att genomgången är klar bör läkare förskriva läkemedlet som tidigare, enligt FDA. 

I Sverige heter saxagliptin Onglyza.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng