Vill att fler får statiner

Fler borde behandlas med statiner. Det menar brittiska NICE.

13 feb 2014, kl 10:25
0

Den brittiska motsvarigheten till TLV, NICE, anser att fler britter i riskzonen för hjärt-kärlsjukdomar borde behandlas förebyggande med kolesterolsänkande statiner. I en omfattande revision av riktlinjer från 2008 rekommenderar myndigheten att tröskeln för när en person ska börja behandlas med statiner halveras. Idag är gränsen 20 procents ökad risk över tio år. 

Om fler behandlas med statiner kan många fall av hjärtattack och stroke förebyggas menar NICE. Myndigheten menar att förslaget till nya riktlinjer baserats på de senaste vetenskapliga rönen och på prisminskningen av statiner. 

NICE säger även att läkemedelsbehandling inte är enda lösningen. Personer med högt kolesterol bör även gå ner i vikt, sluta röka, träna mer och äta mindre mättat fett och socker. 

Det rekommenderade startläkemedlet är atorvastatin, vilket nu är billigare sedan Pfizers patent på Lipitor löpte ut för något år sedan.  Många statiner är nu under genetisk konkurrens, vilket gör det till ett billigt behandlingsalternativ. 

Idag behandlas cirka sju miljoner britter med statiner. Om förslaget genomförs väntas den siffran kraftigt öka. 

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng