Färre äldre får farliga mediciner

Förskrivningen av olämpliga läkemedel till personer 80 år eller äldre minskar kraftigt, enligt statistik från pensionärsorganisationerna.

12 feb 2014, kl 14:03
0

Förra året, 2013, minskade förskrivningen av olämpliga läkemedel till 80-plussare med 3,5 procent. Det visar statistik från projektet Koll på läkemedel som drivs av de två pensionärsorganisationerna SPF och PRO, tillsammans med Apoteket AB.

 

Projektet startade 2009 och sedan dess har felmedicineringen minskat med nästan en tredjedel, från knappt 33 procent till förra årets 23,5 procent.
Målet är att halvera andelen som får olämpliga mediciner, alltså komma ned till 15 procent och Lars Nilsson, SPSs sakkunnige och drivande i projektet, säger till tidningen Veteranen att det borde vara möjligt.

Lika bra har projektet hittills inte lyckats med sin andra målsättning, att minska andelen 80 år eller äldre som behandlas med tio eller fler receptbelagda läkemedel under ett år. Den ligger idag på 46 procent, vilket den gjort sedan 2011. Lars Nilsson säger till Veteranen att den borde kunna minska till 25 procent.

Skinnskatteberg är den kommun där andelen 80 år eller äldre som får olämpliga läkemedel är lägst, 12,7 procent, sämst är Öckerö med 44,1 procent.
Andelen multimedicinerade är lägst i Götene kommun med 32,6 procent och sämst i Sorsele där andelen är 59,4 procent, enligt den statistik projektet tagit fram.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng