Astrazeneca satsar i Mölndal

Anläggningen i Mölndal blir ett av tre forskningscentra som Astrazeneca satsar på. Men globalt försvinner 1600 tjänster. Samtidigt flyttas huvudkontoret från London till Cambridge.

18 mar 2013, kl 16:02
0

När Astrazeneca presenterat sin nya affärsstrategi står det klart att de ska investera i tre strategiska forsknings- och utvecklingscentra, varav ett är anläggningen i Mölndal utanför Göteborg. Företaget väljer också att flytta huvudkontoret från London till Cambridge. Majoriteten av tjänsterna i London flyttas till det nya huvudkontoret. Huvudkontoret i London stängs efter flytten 2016.

Förutom Mölndal kommer Astrazeneca att satsa på centra i Gaithersburg i USA och Cambridge i Storbritannien.  Anläggningen i Mölndal kommer att bli ett strategiskt center för forskning och utveckling med inriktning på små molekyler. Omkring 500 miljoner amerikanska dollar kommer företaget att lägga på en helt ny anläggning i Cambridge med fokus på innovative biosciences. I Gaithersburg kommer fokus att ligga på biologiska läkemedel.
Totalt kommer 1 600 tjänster att försvinna från företaget när forskning och utveckling koncentreras till tre platser. Majoriteten av personalminskningarna sker i USA och Storbritannien.

I och med konsolideringen lägger man ner forskningen i Alderey Park i Storbritannien. Dessutom kommer totalt omkring 2 500 tjänster att flyttas i och med omstruktureringen. 1 600 tjänster kommer att flyttas till bland annat den nya forskningsanläggningen i Cambridge. Däremot kommer cirka 700 tjänster utanför forskning och utveckling att vara kvar i Alderey Park.

1 200 tjänster kommer även att försvinna från Wilmington i USA då flera funktioner flyttas, bland annat global läkemedelsutveckling. Wilmington kommer att fortsätta vara Astrazenecas centrum för marknadsföring och försäljning i Nordamerika med cirka 2 000 medarbetare.

Omstruktureringen beräknas kosta 1,4 miljarder amerikanska dollar i engångskostnader, varav 800 miljoner dollar är kontantkostnader. Astrazeneca räknar med att de årliga besparingarna vid 2016 är 190 miljoner dollar.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng