Astrazeneca finansierade studie på konkurrentmedel

En studie som visar att äldre statiner inte är effektiva finansierades av Astrazeneca som nyligen lanserat rosuvastatin (Crestor)

17 okt 2003, kl 15:10
0

Användningen av statiner har ökat dramatiskt i västvärlden. Atorvastatin (Lipitor) är nu väldens mest sålda läkemedel. Men Adrian Brady, hjärtläkare i Glasgow, Storbritannien, har gjort en studie som visar att bara 48 procent av 14 000 utvärderade patienter i Storbritannien nådde kolesterolnivåer enligt nationella riktlinjer. Hans forskning har finansierats av Astrazeneca som hävdar att deras i nyligen lanserade rosuvastatin (Crestor) är effektivare än de äldre statinerna som ingick i studien.
Enligt informationsdirektör Staffan Ternby på Astrazeneca är det inte ovanligt att finansiera studier där konkurrenters läkemedel, men inget eget preparat, ingår.
?Det måste göras för att kunna värdera effekten av det egna läkemedlet, säger han.
Den aktuella studien var en genomgång av befintliga studier som undersökt effekten av de statiner som då fanns på marknaden. Den omfattade åren 2000 till 2001.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng