Annons

Astmaläkemedel kan vara förfalskat

En tillverkningssats av ett parallellimporterat astmaläkemedel dras in på grund av misstänkt förfalskning.

11 sep 2013, kl 15:43
0

Annons

Drygt 300 förpackningar av parallellimporterat Symbicort som är på väg ut eller redan finns på svenska apotek och vårdinrättningar ska dras in. Anledningen är att ett antal förpackningar visat sig vara förfalskningar.

Händelsen är så pass allvarlig att man enligt Rapid Alert System, RAS, klassat det som klass 1 det vill säga att användning kan vara livshotande eller ge allvarlig skada.

Men Kai Uwe Riedel läkemedelsinspektör på Läkemedelsverket säger att indragningen ska ses som en försiktighetsåtgärd.
– Det finns idag inte något som pekar på att innehållet är förfalskat, utan det var vid ompackningen i Skottland som ompackningsföretaget upptäckte ”konstiga förpackningar” och slog larm till parallellimportören Medartuum.

Vid närmare kontroll visade sig ett antal förpackningar och bipacksedlar vara förfalskningar. Några av förpackningarna är nu på väg till Sverige för analys av innehållet, som enligt Kai Uwe Riedel ser normalt ut.
– Men som en ren försiktighetsåtgärd har vi beslutat dra in alla förpackningar från samma tillverkningssats.

Om några förpackningar nått patienter vet man inte i dagsläget.
– Nu har det gått ut en skrivelse till partihandlarna och apoteken som drar in sina förpackningar. Men i nuläget är det inget som pekar på att innehållet är något annat än Symbicort. Om det skulle visa sig vara något annat då får man kanske gå vidare, säger Kai Uwe Riedel.

Men varför förfalskar man förpackningar och bipacksedlar?
– Det vill jag helst inte spekulera i, men möjligen att någon har ett gammalt parti som man velat bli av med, säger Kai Uwe Riedel.

Om några veckor ska svaret finnas om förfalskningen enbart gällde utseendet eller om även innehållet är påverkat.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng