Norskt borreliacenter etableras

Norge har beslutat om ett nationellt kunskapscentrum för att förbättra diagnostik och behandling av borrelia.

11 sep 2013, kl 11:11
2

Annons

Att det skulle finnas något som kronisk borrelia finns idag inga vetenskapliga belägg för.  Men till Norge har svenskar som ansett sig drabbade av detta åkt för behandling. Nu har läkaren som stått för den, Rolf Luneng, blivit fråntagen sin läkarlegitimation och hans mottagning har fått stänga.

På hans nu stängda klinik och på en klinik i Tyskland får patienter bland annat långtidsbehandling med antibiotika mot borrelia. En behandling som fått mycket kritik från professionen.
I kölvattnet av stängningen och en i Norge laddad diskussion om diagnosen och alternativa metoder, har nu det norska Helsedirektoriatet beslutat etablera ett nationellt kompetenscentrum för fästingburna sjukdomar. Myndigheten vill med den satsningen förbättra kunskapen om diagnostik och behandling av sjukdomarna, i Sverige insjuknar till exempel 10 000-talet varje år i borrelia.

På Sörlandets sjukhus där centrumet ligger finns ett referenslaboratorium för diagnostik av borrelia och inom den akademiska världen pågår, enligt norska Dagens Medisin, en hel del forskning inom området.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Det är ju jättebra att det etableras ett kompetenscenter, så kan ju dom informera alla om att långvarig/sen/kronisk/stadium 3 borrelia faktiskt finns. Och kanske dom även kan informera alla om hur det som man menar inte finns (som faktiskt också finns), istället benämns. 🙂

  2. Från artikeln: “Att det skulle finnas något som kronisk borrelia finns idag inga vetenskapliga belägg för.”

    Från SMI: rapport:

    “Kronisk borreliainfektion
    Kronisk BI förekommer inte enbart som ACA och kronisk artrit, utan även som sen (kronisk) NB med persisterande symptom och objektiva infektionstecken i ryggmärgsvätska (csv) och blod med en varaktighet på över sex månader.”

    Även SMI säger alltså att kronisk borrelia finns!

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng