Annons

ASA i högdos ger skydd mot kolorektalcancer

En amerikansk studie visar att acetylsalicylsyra, ASA, kan skydda mot återfall i kolorektalcancer, men endast vid högre doser än man vanligen använder vid hjärtprevention.

24 aug 2005, kl 13:25
0

Annons

Tidigare studier har visat att patienter med kolorektalcancer kan minska risken för återfall genom att använda acetylsalicylsyra, ASA, regelbundet. Nu har amerikanska forskare försökt ta reda på i vilka doser läkemedlet ska tas för att minska risken för återfall.

I en studie, som publiceras i dagens utgåva av JAMA (2005;294:914-923), analyseras data från den så kallade Nurses Health Study på sammanlagt 83 000 kvinnor som följdes under 20 år. Resultatet visar att en skyddande effekt för återfall i kolorektalcancer kräver användning av ASA under mycket lång tid och i doser som är högre än de lågdospreparat som rekommenderas för att förebygga hjärtkärlsjukdom.

För att förhindra ett eller två fall av kolorektalcancer i en befolkning på 10 000 personer under ett år krävdes att kvinnorna använde mer än 14 tabletter av ASA i normaldos per vecka – en användning som i genomsnitt orsakar åtta fall av allvarliga magblödningar i denna population, påpekar forskarna.

De menar att resultaten även borde gälla för män, vilket dock inte är visat än.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng