Annons

ASA i högdos ger skydd mot kolorektalcancer

En amerikansk studie visar att acetylsalicylsyra, ASA, kan skydda mot återfall i kolorektalcancer, men endast vid högre doser än man vanligen använder vid hjärtprevention.

24 aug 2005, kl 13:25
0

Annons

Tidigare studier har visat att patienter med kolorektalcancer kan minska risken för återfall genom att använda acetylsalicylsyra, ASA, regelbundet. Nu har amerikanska forskare försökt ta reda på i vilka doser läkemedlet ska tas för att minska risken för återfall.

I en studie, som publiceras i dagens utgåva av JAMA (2005;294:914-923), analyseras data från den så kallade Nurses Health Study på sammanlagt 83 000 kvinnor som följdes under 20 år. Resultatet visar att en skyddande effekt för återfall i kolorektalcancer kräver användning av ASA under mycket lång tid och i doser som är högre än de lågdospreparat som rekommenderas för att förebygga hjärtkärlsjukdom.

För att förhindra ett eller två fall av kolorektalcancer i en befolkning på 10 000 personer under ett år krävdes att kvinnorna använde mer än 14 tabletter av ASA i normaldos per vecka – en användning som i genomsnitt orsakar åtta fall av allvarliga magblödningar i denna population, påpekar forskarna.

De menar att resultaten även borde gälla för män, vilket dock inte är visat än.