Ardelyx bryter samarbetet med Astrazeneca
Foto: Istockphoto

Ardelyx bryter samarbetet med Astrazeneca

Amerikanska Ardelyx siktar på egna fas III-studier med tenapanor och köper ut Astrazeneca.

4 jun 2015, kl 15:44
0

Läkemedelsbolaget Ardelyx löser ut Astrazeneca från samarbetet man inledde 2012 om läkemedelskandidaten tenapanor. Medlet utvecklades från början som ett preparat som minskar natriumupptaget i tarmen. För att få tillbaka rättigheterna betalar bolaget nu Astrazeneca 15 miljoner dollar i en första engångsbetalning och ska dessutom lägga ytterligare 10 miljoner i forskning och utveckling.

Samarbetet inleddes med målet att läkemedlet skulle användas vid njursjukdom. Helt nyligen missades målen i en fas IIb-studie där kandidaten testades bland patienter med kronisk njursjukdom och diabetes. Däremot uppnåddes målen för en annan fas IIb-undersökning där man behandlade höga fosfatnivåer hos dialyspatienter. Nackdelen var att många patienter fick biverkningar i form av diarréer.

Ardelyx tror ändå på en fortsatt utveckling av läkemedlet som är en NHE3-hämmare. Bolaget tänker starta en fas III-studie innan året är slut där substansen ska undersökas som behandling mot förstoppningsorsakad IBS. Dessutom planerar man ännu en fas IIb-studie mot hyperfosfatemi hos dialyspatienter.

Slutet på samarbetsprojektet innehåller fler ersättningsklausuler och bland annat kommer Astrazeneca att få royalty-ersättningar på framtida försäljningar av tenapanor.

Ardelyx meddelade samtidigt i ett annat pressmeddelande att man har en annan läkemedelskandidat på gång, RDX022, som ska användas mot för höga nivåer av kalium. Man hoppas att denna nya produkt kan handläggas av FDA genom ett påskyndat förfarande genom att läkemedlet liknar andra redan godkända produkter. På så sätt tror man på att långt framgångna studier kan påbörjas innan 2016 är slut, enligt FierceBiotech. Finansiering ska delvis ske genom aktieförsäljningar.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng