Annons

Möjligt att ge testosteron oralt

Det kan bli lättare att behandla testosteronbrist genom två olika nya metoder där hormonet tas oralt.

5 jun 2015, kl 07:33
0

Annons

En begränsning för att behandla brist på testosteron är att hormonet bryts ned väldigt fort när man tar det oralt. Nu kan det bli möjligt att göra behandlingen lättare.

Två olika varianter av orala beredningsformer är under utveckling och nya kliniska försök presenterades nyligen på årets konferens som hölls av American Urological Association.

Den ena varianten är en ny oral formulering av testosteron-undekanoat som kallas LPCN 1021 och är utvecklat av Lipocine. Tabletten jämfördes med testosteronbehandling i gelform som smörjs in i huden och studien omfattade 315 män med nedsatt testosteronproduktion. Efter att man titrerat dosen för ett fåtal patienter fick försökspersonerna som tog den orala behandlingen liknande serumnivåer på testosteron som vid gelbehandling. 88 procent i försöksgruppen fick hormonnivåer som ligger inom intervallet som anses som normalt.

En nackdel med denna beredningsform där hormonet är i en esterform är att tabletten måste tas ihop med fettrik föda för att medlet ska absorberas på ett bra sätt.

Det andra kliniska försöket gjordes med testosteron i naturlig form som förpackats i proliposomer. Dessa absorberas via tarmarnas lymfsystem och kommer på så sätt in i kroppen utan att brytas ner. Försöken, som ännu är i en tidig fas, visade att hormonnivåerna hamnade på en normal nivå bland de flesta försökspersonerna. Proliposombehandlingen tas på fastande mage vilket gör doseringen lättare och en större fas III-studier planeras.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng