Annons

Lägre testosteronhalt kopplat till hjärtsjukdomar

Äldre män med naturligt höga testosteronnivåer kan ha lägre risk att
drabbas av hjärtattack eller stroke. Det visar en studie på svenska män.

5 okt 2011, kl 11:56
0

Annons

Forskarna har undersökt 2 400 svenska män i 70- och 80-årsåldern. Resultaten visar att män med naturligt höga testosteronhalter hade lägre risk att drabbas av hjärtattack eller stroke under de kommande åren än män med låga testosteronhalter.

Forskarna understryker dock att det är för tidigt att avgöra om det är testosteronet i sig som minskar risken. Det är också för tidigt att rekommendera testosteronbehandling.

Det är känt att till exempel fetma kan leda till lägre testosteronhalt, men forskarna tog hänsyn till ett antal hälsofaktorer ? inklusive männens vikt, blodtryck och eventuella diagnoser av diabetes, hjärtsjukdom eller stroke i början av studien.

Av de 604 män med låga halter av testosteron hade 21 procent drabbats av en hjärtattack, stroke eller svåra bröstsmärtor inom fem år. Det kan jämföras med knappt 16 procent i gruppen av 606 män med höga halter av testosteron.

Studien är publicerad i the Journal of the American College of Cardiology.

Nyligen har läkemedelsföretaget Bayers kampanj för testosteronbehandling anmälts till Läkemedelsverket eftersom det kan leda till överbehandling.