Annons

Testosteron gav inte mer ateroskleros

Substitutionsbehandling med testosteron gav inte ökad ateroskleros men heller inte förbättrad sexuell förmåga.

12 aug 2015, kl 07:58
0

Annons

Män som hade låga nivåer testosteron och som fick substitutionsbehandling följdes upp under tre år och jämfördes med placebobehandlade kontroller. I studien som publicerats i Jama undersöktes hur behandlingen påverkade ateroskleros vilket inte är helt klarlagt.

Resultaten visade att testosteronterapi inte gav någon ökad hastighet på utvecklandet av ateroskleros när man jämförde med männen som fick placebo. Däremot var studien inte upplagd så att det gick att fastställa ifall hormonbehandlingen gav andra symtom på kardiovaskulär sjukdom.

Forskarna undersökte även om testosteron påverkade sexuella funktioner men fann inga bevis för det. Vare sig sexuell lust eller erektil förmåga ökade. Inte heller sågs någon förbättring på hälsorelaterad livskvalitet.

En annan mycket större studie med 83 000 deltagare som publicerats i European Heart Journal visade att testosteron gjorde nytta. De män som återfick normala nivåer av hormonet genom behandling hade färre hjärtinfarkter, mer sällan drabbades de av stroke och de hade en lägre risk för att dö. De positiva effekterna uteblev hos dem som behandlades men inte nådde upp i hormonnivåer inom det naturliga intervallet. Uppföljningstiden låg på mellan 4,6 till 6,2 år.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng