Vpriv subventioneras mot Gauchers sjukdom

Ytterligare ett läkemedel finns nu inom högkostnadsskyddet som behandling mot Gauchers sjukdom.

4 jun 2015, kl 11:47
0

Enzymersättningsmedlet Vpriv fungerar som behandling vid det ovanliga tillståndet Gauchers sjukdom typ 1. Patienterna har en brist på glykosylceramidas som gör att ett fettämne lagras in i kroppens organ. Läkemedlet Vpriv, som innehåller velaglukeras alfa, är nu subventionerat och TLV anser att det är patienter med medelhög eller hög svårighetsgrad av sjukdomen som är aktuella för denna behandling.

2011 avslog TLV en ansökan om subvention av Vpriv då man inte ansåg att behandlingen var kostnadseffektiv på grund av det höga priset.

Läkemedlet Cerezyme, imiglukeras, är idag subventionerat för typ 1 och 3 av sjukdomen och TLV anser att det läkemedlet och Vpriv är jämförbara alternativ.

Eftersom behandlingen är väldigt dyr beslöt TLV 2012 att Cerezyme inte längre skulle ingå i högkostnadsskyddet. En rättsprocess slutade med att kammarrätten ansåg att Cerezyme skulle subventioneras vilket TLV inte överklagade.

En årsbehandling med Vpriv kostar drygt 4,2 miljoner kronor för en person på 70 kilo. Motsvarande kostnad för Cerezyme är 4,3 miljoner.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng