Bra användning kan bli bättre

Receptfria läkemedel används oftast som de ska anser LV, men rådgivningen till konsumenterna kan förbättras.

4 jun 2015, kl 10:04
0

Efter omregleringen av apoteksmarknaden har Läkemedelsverket initierat sex studier om receptfria läkemedel. I en sammanfattning anser nu myndigheten att användningen av denna grupp av läkemedel sker på ett i överlag bra sätt.

Andelen receptfria läkemedel utgör åtta procent av landets alla godkända läkemedel och av dessa 900 preparat får 600 säljas utanför apotek. Utöver 1300 apotek finns det idag runt 5600 försäljningsställen som är godkända av Läkemedelsverket.

De sammanställda studierna har bland annat tittat på användningen, attityder och säkerheten kopplat till receptfria läkemedel. Den största gruppen av dessa läkemedel utgörs av behandlingar mot feber och värk.
– Receptfria läkemedel är mycket vanliga och i huvudsak används dessa läkemedel på ett ändamålsenligt sätt. De allra flesta är medvetna om att det finns risker även med receptfria läkemedel, säger Lena Ring, forskare på Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Men det finns att antal frågor som bör ses över. Brister finns bland annat i dagligvaruhandelns sätt att följa regelverket vad gäller hänvisning till apotek och hälso- och sjukvård. Rådgivningen på apoteken kan också göras bättre menar Läkemedelsverket.

Även ungdomars användning och attityder om receptfria läkemedel mot värk och feber bör bättras, liksom bruket av paracetamol som är det specifika läkemedel som pekas ut.

Även om man följer anvisningarna på förpackningen så finns det risker med receptfria läkemedel säger ungefär hälften av de vuxna som tillfrågats. Men en majoritet tycker att receptfria läkemedel inte bara ska användas på apoteks- eller sjukvårdspersonals rekommendation.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng