Annons

Apoteket utbildar kineser trots styrelsebeslut

En delegation från Kina kommer på studiebesök till Apoteket den 27 oktober. Detta trots att företagets styrelse tidigare har sagt nej till internationell verksamhet.

17 okt 2003, kl 15:11
0

Annons

Den 26 oktober anlände en kinesisk delegation om runt 20 personer till Sverige för en ingående kurs i det svenska läkemedelssystemet
? I april fick vi en förfrågan från State Drug and Food Administration (SDFA) i Kina om de kunde få komma hit och studera svensk apoteksfarmaci och läkemedelshantering, säger Anna George, handläggare på Sida.
? De har stora problem på läkemedelsområdet i Kina. Stor överanvändning av antibiotika, stora brister vad gäller reglering. Dessutom finns inget heltäckande socialförsäkringssystem.
? Förhoppningen är att besöket kan leda till ett mer långsiktigt samarbete mellan SDFA och Apoteket, Läkemedelsverket och Socialstyrelsen.
Inom Apoteket, som arrangerar programmet, är det Apoteksakademin som ansvarar för programmet. Även Läkemedelsverket och Socialstyrelsen står med i programmet. En hel del studiebesök ingår, bland annat på Apoteket Produktion & Laboratorier (APL) i i södra Stockholm.Tjänar inget

Kaj Möllefors, som arbetar inom VD-staben på Apoteket och är ansvarig för studiebesöket, berättar att Apoteket inte tjänar några pengar på kursen, men får täckning för sina kostnader på 622000 kr av Sida. Det täcker bland annat Apotekets egna personalkostnader, samt inhyrda föreläsare. Kineserna själva står för kostnader för resor, kost och logi om runt 300000 kr.
Apotekets styrelse har tidigare sagt nej till att företaget ska driva internationell verksamhet. Det blev aktuellt då Kina tidigare ställt en förfrågan om att Apoteket AB tillsammans med kinesiska intressen skulle driva apotek i Kina.
Men Kaj Möllefors tycker inte att studiebesöket inkräktar på det beslutet.
? Vi ska driva en viss internationell verksamhet, och i det ligger att hjälpa andra länder. Det är det vi gör här.