Apoteket och myten om monopolet

Apoteket meddelade pressen i höstas att det är en ?myt att Apotekets ensamrätt är unik? i ett europeiskt perspektiv. Men är det verkligen så?

23 jan 2004, kl 13:30
0

Annons

Man har en poäng i att läkemedelsförsäljningen fortfarande är knuten till apotek i de flesta länder (?kompetensmonopol?). Men det hade varit klädsamt om man åtminstone i förbifarten talat om att Sverige faktiskt är ensamt om ett system med statliga apotek och utan privat etableringsrätt (statligt försäljningsmonopol).

Socialminister Lars Engqvist argumenterade på liknande sätt som Apoteket på en läkemedelskonferens i december, men han var noga med att förtydliga resonemanget enligt ovan. Att kalla det mer onyanserade budskapet från statsföretagets informationsstab för desinformation är kanske att gå långt ? men inte var det speciellt rakryggat.

Statsmonopolet har gett oss välfungerande apotek men en unik, oacceptabelt dålig tillgänglighet på läkemedel eftersom apoteken är så få. Därför är det just i Sverige extra angeläget att tillåta försäljning av beprövade receptfria läkemedel i detaljhandeln; förhoppningsvis blir det senare också EG-domstolens slutsats under 2004. Försäljningen i butikerna måste naturligtvis ske inom ramen för ett nytt, genomtänkt regelsystem.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng