Annons

Apotekens öppettider skiljer stort

Ett vanligt svenskt apotek håller i genomsnitt öppet i 9 timmar och 6 minuter, på en vardag. De kortaste öppettiderna finns i Jämtland, medan de längsta öppettiderna finns i Stockholm.

3 nov 2011, kl 10:37
0

Annons

Det är webbplatsen apoteksinfo.nu som gjort sammanställningen, som visar på stora skillnader i apotekens öppettider beroende på var i landet apoteket ligger, eller vilken kedja apoteket tillhör. Mest öppet har Cura apoteket, vars apotek ligger i anslutning till större Ica-butiker och har öppet lika länge som dessa. I snitt har ett Cura apotek öppet 13 timmar och 22 minuter en vardag.

Lägst snitt har Kronans droghandel, vars apotek har öppet i snitt 8 timmar och 32 minuter på vardagar. Kronans droghandels apotek är även mest benägna att ha lunchstängt ? 25 procent av apoteken stänger under lunchen, vilket kan jämföras med Apoteket AB där 12 procent har lunchstängt eller Medstop, där bara 1 av totalt 64 apotek stänger under lunchen.

De elva fristående apoteken runtom i landet står sig bra i konkurrensen med en snittöppettid på 9 timmar och 50 minuter. Bland kedjorna är det förutom tidigare nämnde Cura apoteket bara Docmorris och Vårdapoteket som kan stoltsera med ett högre snitt än de fristående apoteken, med snittöppettider på 9 timmar och 56 minuter respektive 9 timmar och 57 minuter.

Flest helgöppna apotek finns i Stockholms eller Södermanlands län. 89 procent av apoteken i Stockholms län har öppet på lördagar, på söndagar håller 53 procent öppet. Samma siffra för Södermanlands län är 80 respektive 50 procent. Sämst tillgänglighet på helgerna finns i Jämtlands och Västerbottens län, där endast 42 respektive 43 procent av apoteken har öppet på lördagar. I Jämtland håller endast 8 procent öppet på söndagar, medan 25 procent av apoteken har söndagsöppet i Västerbottens län.