Adhd-medicin ökar inte hjärtproblem

Läkemedel mot adhd ökar inte risken för hjärtattack hos barn. Det visar en amerikansk studie.

2 nov 2011, kl 10:56
0

2007 kom flera rapporter om att barn som ätit adhd-medicin drabbats av hjärtattack, stroke och hjärtstillestånd. Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA lät då undersöka hur farliga adhd-läkemedlen är, då fler än 2,7 miljoner barn i USA använder dem.

Nu har den första av de tre studierna kommit. Resultatet visade inte på någon ökad risk för hjärtkärlsjukdomar hos de barn som använder adhd-läkemedel. I studien ingick fler än 1,2 miljoner barn och ungdomar mellan 2 och 24 år som medicinerades mot adhd.

Mellan 1998 och 2005 rapporterades 81 fall av hjärtproblem, varav 33 var hjärtstillestånd, 9 var hjärtattacker och 39 var strokes. Enligt forskarna var det ingen ökad risk jämfört med barn och ungdomar som inte använder läkemedlen. Studien har publicerats i The New England Journal of Medicine.

Enligt FDA kommer resultaten av de två andra studierna, som undersöker ökad risk för hjärtproblem hos vuxna, att offentliggöras när resultatet är granskat. FDA fortsätter dock att rekommendera att personer med hjärtproblem inte ska använda läkemedlen.

Läs mer om adhd i Kunskapsakuten i Läkemedelsvärlden nummer 7 2011

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng