Apotekare får betalt för att spara

I åtta länder i världen får apotekare betalt för s k kognitiva tjänster. De vanligaste kognitiva tjänsterna som ersätts innebär besparingar i hälso- och sjukvården.Med hjälp av en elektronisk undersökning på Internet har apotekaren Mary Lea Harper-Gora vid universitetet i Kentucky, USA undersökt i hur många länder apotekare får betalt för s k kognitiva tjänster. […]

23 jul 2002, kl 02:37
0

Annons

I åtta länder i världen får apotekare betalt för s k kognitiva tjänster. De vanligaste kognitiva tjänsterna som ersätts innebär besparingar i hälso- och sjukvården.
Med hjälp av en elektronisk undersökning på Internet har apotekaren Mary Lea Harper-Gora vid universitetet i Kentucky, USA undersökt i hur många länder apotekare får betalt för s k kognitiva tjänster. Med detta menas t ex rådgivning till patienter, läkemedelsutvärdering, interaktionskontroll, monitorering av läkemedelsbehandling osv. Alltså sådant som inte är direkt utlämnande av läkemedel.
I Kanada t ex får apotekarna betalt om de upptäcker att ett förskrivet läkemedel inte behövs medan apotekarna i Japan får betalt varje gång de hittar en interaktion. De övriga länder som betalar sina apotekare för liknande tjänster är Israel, Malta, Holland, Singapore, Storbritannien och USA.
Enligt Mary Lea Harper-Gora innebär de flesta kognitiva tjänster som ersätts att pengar sparas åt respektive regeringar. 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng