Annons

Apotek ska kunna expediera utan recept

Den danska socialministern funderar på om farmaceuter ska kunna expediera läkemedel utan giltigt recept.

10 feb 2015, kl 10:32
0

Annons

I Danmark funderar man på att ge farmaceuter att expediera utan recept.

Danmarks socialminister Nick Hækkerup (s) har bett Socialstyrelsen titta närmare på ett regelverk som gör det möjligt för farmaceuter och farmakonomer att expediera receptbelagda läkemedel utan giltigt recept.

 

Ordförande i läkarföreningens läkemedelsgrupp, Michael Dupont, säger till Dagens Pharma att lagändringen kan vara bra för kroniker, men vill se ett mer konkret förslag innan han tar ställning till förslaget. Han avråder dock bestämt från att det skulle bli möjligt att expediera en ny medicin utan recept.
– Det kan inte vara meningen att man ska kunna gå in på ett apotek och be om antibiotika om man inte talat med läkare först.

Däremot kan det vara bra med en lagändring för kroniker som av något skäl inte hunnit förnya ett recept, menar Michael Dupont. I sådana fall skulle apoteket kunna se på patientens medicinkort att läkaren missat att förnya receptet i tid. Men Michael Dupont tvivlar på att en sådan förändring får någon större betydelse för de kroniskt sjuka.

Även Anne Kahns på danska Apoteksföreningen understryker att en sådan förändring inte kan gälla för alla läkemedel, utan bara när det handlar om expediering av ett läkemedel där läkaren sedan tidigare ställt diagnosen, som till exempel högt blodtryck eller typ 2-diabetes.