Användning av läkemedelsbud strider mot god branschsed

Dr Samy Hellerstedt anmäler Wyeth Lederle (WL) för läkemedelsinformation på husläkarmottagningen. Konsulenten kom oanmäld, övertalade personal att ta emot material, frågade efter samtlig personals tröjstorlek ? till en T-shirt med texten ?Jag är effektiv?, samt informerade om en tävling som placerades i fikarummet. Om frågorna besvarades rätt vann man en tårta. WL bestrider samtliga anmärkningar. […]

17 maj 2002, kl 16:25
0

Annons

Dr Samy Hellerstedt anmäler Wyeth Lederle (WL) för läkemedelsinformation på husläkarmottagningen. Konsulenten kom oanmäld, övertalade personal att ta emot material, frågade efter samtlig personals tröjstorlek ? till en T-shirt med texten ?Jag är effektiv?, samt informerade om en tävling som placerades i fikarummet. Om frågorna besvarades rätt vann man en tårta.

WL bestrider samtliga anmärkningar. Företaget har inte använt sig av traditionella konsulenter utan ?läkemedelsbud? anställda av en separat firma. Buden, använda för att respektera läkarnas knappa tid, lämnar material till receptionen utan att störa läkarna och skiljer sig inte från postens tjänster. WL anser också att man har visat återhållsamhet och att man har valt ut strategiskt viktiga vårdenheter för att informera om Lanzo. Angående tröjan med ?Jag är effektiv?-texten har WL velat uppmuntrarläkarna i primärvården och säger sig bara fått positiv respons. Presenter bestrids av WL ? tårtor levereras bara till dem som svarar rätt på de tre frågorna.

IGM anser att använda läkemedelsbud är detsamma som att använda konsulenter. T-tröjan är inget annat än en reklamartikel, trots ringa värde. Dessutom är hela upplägget i strid med den återhållsamhet som reglerna föreskriver. WL har handlat i strid med god branschsed samt artikel 28 i Regler för läkemedelsinformation och åläggs att betala en IGM-avgift om 60 000 kronor.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng